Pyszne, pulchne i bardzo aromatyczne muffinki, idealne, gdy w ostatniej chwili okaże się, że przyjdą goście - mimo że jest to ciasto drożdżowe, robi się je ekspresowo.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
100ml ciepłego mleka
pół paczki świeżych drożdży (50g)
250g mąki
niecałe 100g masła
1 jajko
50g żółtego sera + trochę do posypania
opakowanie salami
ok. 400 g pieczarek
przyprawy (po łyżeczce): bazylia, oregano, majeranek, czosnek, sól, pieprz
Muffinki pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko wlej do miski (w plastikowej ciasto wyrośnie lepiej niż w metalowej) i rozpuść w niej drożdże, po czym dodaj masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj rękoma lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.
2.W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie, aż odparuje się większość wody. Salami i żółty ser, pokrój w kostkę.
3.3.Gdy ciasto już wyrośnie dodaj do niego 3/4 sera, salami oraz pieczarki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do silikonowych foremek, posyp na górze serem.
4.Muffinki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C - ustaw piekarnik tak by równocześnie nagrzewał się od góry i dołu i kontroluj wierzch muffinek, w momencie gdy ser zacznie się przypiekać wyłącz górną grzałkę.
Komentarze