Muffinki pizzowe

4.47 (210 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, pulchne i bardzo aromatyczne muffinki, idealne, gdy w ostatniej chwili okaże się, że przyjdą goście - mimo że jest to ciasto drożdżowe, robi się je ekspresowo.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100ml ciepłego mleka
    pół paczki świeżych drożdży (50g)
    250g mąki
    niecałe 100g masła
    1 jajko
    50g żółtego sera + trochę do posypania
    opakowanie salami
    ok. 400 g pieczarek
    przyprawy (po łyżeczce): bazylia, oregano, majeranek, czosnek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (210 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Przekąski

Muffinki pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko wlej do miski (w plastikowej ciasto wyrośnie lepiej niż w metalowej) i rozpuść w niej drożdże, po czym dodaj masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj rękoma lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, pokrój w drobną kostkę i podduś na oliwie, aż odparuje się większość wody. Salami i żółty ser, pokrój w kostkę.
  • 3. 3.Gdy ciasto już wyrośnie dodaj do niego 3/4 sera, salami oraz pieczarki. Ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż do silikonowych foremek, posyp na górze serem.
  • 4. Muffinki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180°C - ustaw piekarnik tak by równocześnie nagrzewał się od góry i dołu i kontroluj wierzch muffinek, w momencie gdy ser zacznie się przypiekać wyłącz górną grzałkę.

Porady

Można podawać z sosem czostkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Pizzowe muffinki

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pizza-muffins

To może cię zainteresować