paluchy pizzowe

4.49 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

paluchy pizzowe, super na imprezę i przekąskę dla dzieci, można je robić z różnymi dodatkami, ziołami, kolorowymi paprykami, czerwona cebulką, salami, boczkiem itp.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml ciepłego mleka
    4 łyżki oleju
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    50 g świeżych drożdży
    ok 500 g mąki tortowej
    100 g sera żółtego
    100 g szynki
    100 g papryki ja dałam czerwoną
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Paluchy pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę, ser i paprykę, pokroić w drobną kostkę.
    2. Mleko wlać do miski, dodać drożdże, olej, sól, cukier, szynkę, ser, paprykę, na końcu dodać mąkę tyle aby wyrobić ciasto. Gotowe przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
    3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką, rozwałkować cienko ok 6mm
    4. Kroić w centymetrowe paski, składać na pół i zwijać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, odstawić na 10 minut do podrośnięcia.
    5. Piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C,
    podawać z ulubionymi sosami, dipami

Porady

można robić z różnymi dodatkami, ziołami, kolorowymi paprykami, czerwona cebulką, salami, boczkiem itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować