Sałatka warstwowa"hamburger" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju,doprawić solą,pieprzem i ostrą papryką odstawić do ostudzenia.
Bułki pokroić w kostkę i mieszając obsmażyć na maśle do momentu
aż pieczywo się ładnie zrumieni,odstawić na bok.
Umyty pomidor i papryki pokroić w kostkę,ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach,sałatę lodową drobno pokroić.
2 ogórki konserwowe pokroić w plasterki pozostałe drobno pokroić.
2.Do miski włożyć posiekaną cebulę,pokrojone drobno ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać majonez,jogurt,ketchup oraz musztardę,dokładnie wymieszać
doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.W dużej misce sałatkowej ułożyć 1/3 grzanek na nich połowę
usmażonego mięsa,polać połową sosu.
Na sos wyłożyć pokrojonego pomidora o raz papryki,przykryć połową
pokrojonej sałaty.
Na sałacie rozłożyć następną porcję grzanek czyli 1/3 pozostałe mięso i polać pozostałym sosem.
Na sosie ułożyć plasterki ogórków i posypać startym serem .
Na wierzchu rozłożyć pozostałą sałatę i grzanki.
Komentarze