Ptysie z sałatką jajeczną

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruche ptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki. Mogą być smaczną przystawką lub kolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • CIASTO NA PTYSIE:

    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    60 g masła lub margaryny
    2 jajka
    szczypta soli

    SAŁATKA JAJECZNA:

    7 jajek
    150 g twarogu półtłustego
    1 łyżka chrzanu tartego
    1 łyżka musztardy
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    3-4 łyżki śmietany gęstej
    sól i pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ptysie z sałatką jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokruszony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ptysie przeciąć na pół ostrym nożem i nałożyć porcję sałatki. Ptysie najlepiej napełniać tuż przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować