Pączki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasta piekę co tydzień. Za każdym razem inne. Te pączki na pewno zagoszczą u nas w tłusty czwartek.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 1/2 kostki drożdży
    ● 1/2 szklanki mleka
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 1/4 kostki masła lub margaryny
    ● 3 jajka
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● kieliszek wódki
    ● marmolada lub powidła śliwkowe
    ● olej i smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy
    w ciepłym mleku z łyżką cukru
    i łyżeczką mąki. Masło roztapiamy
    i studzimy. Do przesianej
    mąki dodajemy drożdże, resztę
    cukru, masło, wódkę, sok z cytryny i ubite jajka. Ciasto przykrywamy,
    odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia (powinno
    podwoić objętość).
  • 2. Porcje ciasta nabieramy łyżką,
    delikatnie spłaszczamy, nakładamy
    marmoladę i formujemy
    okrągłe pączki. Odstawiamy
    na kilka minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Smażymy na gorącym tłuszczu
    na jasnobrązowy kolor:
    pierwszą stronę pod przykryciem,
    drugą bez.

Porady

Zimne posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub dekorujemy polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować