Napoleonka domowa

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Polecam moją domową kawiarenkę, tym razem to ciasto z budyniową masą, napoleonką zwaną.

  • 60 min

Składniki:

  • na 12-15 napoleonek:
    2 ciasta francuskie
    5 szklanek mleka
    1 budyń śmietankowy
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    250 g masła
    cukier puder do posypania, dekoracje lukrowe

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Napoleonka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • napoleonka 2 1. Na dwóch osobnych blachach płaskich (z wyposażenia piekarnika) rozwałkowuję ciasta francuskie. Piekę po kolei, przykryte silikonową matą (aby zbytnio nie wyrosło)w 200 stopniach około 15 minut, najpierw z dołu , później z góry. Pozostawić do ostudzenia.
    Przygotować masę budyniową:
    4 szklanki mleka, cukier i masło włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Żółtka, budyń, mąkę i pozostałą szklankę mleka dobrze rozmieszać tak, aby nie powstały grudki. Wlewamy tę masę do gotującego się mleka i cały czas energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
    Krem budyniowy wylewamy na jedną część ciasta francuskiego, równamy. Wierzch przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem.
    Wkładamy do lodówki, aby ciasto związało się z masą.
  • napoleonka 3 2. Przed podaniem pokroić w kwadraty i udekorować np. z okazji walentynek cukrowymi pisakami malujemy serca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować