Napoleonka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dwóch osobnych blachach płaskich (z wyposażenia piekarnika) rozwałkowuję ciasta francuskie. Piekę po kolei, przykryte silikonową matą (aby zbytnio nie wyrosło)w 200 stopniach około 15 minut, najpierw z dołu , później z góry. Pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę budyniową:
4 szklanki mleka, cukier i masło włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Żółtka, budyń, mąkę i pozostałą szklankę mleka dobrze rozmieszać tak, aby nie powstały grudki. Wlewamy tę masę do gotującego się mleka i cały czas energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
Krem budyniowy wylewamy na jedną część ciasta francuskiego, równamy. Wierzch przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem.
Wkładamy do lodówki, aby ciasto związało się z masą.
2.Przed podaniem pokroić w kwadraty i udekorować np. z okazji walentynek cukrowymi pisakami malujemy serca.
Komentarze