Napoleonkę zazwyczaj robię na krakersach. Tym razem postanowiłam zrobić ją od postaw własnoręcznie. Wbrew pozorom nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy i czasu.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
4,5 szklanki mąki
30 dag masła
250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
2 żółtka
1,5 łyżki smalcu
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy i pieczemy każdy placek oddzielnie około 15 minut w 160 stopniach w blaszce o wymiarach 24×26 cm.
2.Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dolewamy systematycznie mleko ( do wyczerpania 1 szklanki) i miksujemy z sypkimi produktami. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy masę i gotujemy budyń. Do ugotowanej masy wkładamy kawałki masła i miksujemy na jednolity budyń.
Placki przekładamy gorącym budyniem, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
3.Ciasto po godzinie wstawiamy do lodówki – będzie najlepsze na drugi dzień.
Komentarze