DOMOWA NAPOLEONKA

4.92 (178 ocen)

  • 35 min

Pyszna, zrobiona własnoręcznie jeszcze bardziej smakuje... Dobrze ze po upieczeniu stygnie i sie przekłada bo inaczej nie zdążyłaby wystygnąć... Pyszna! Tego ciasta nie powinno zabraknąć w żadnym domu!

  • 35 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szkl.mąki
    1/2 szkl. śmietany
    kostka margaryny
    krem:
    litr mleka
    1 szkl.mąki
    3/4 szkl.cukru
    2 żółtka
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.92 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka Ciasto

Domowa napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke z margaryną siekamy nożem, dodajemy smietanę, zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie czyli w jednym kierunku. Składamy na pól, znów wałkujemy w jedna stronę. Z ciasta wykonujemy 2 jednakowe prostokaty na wielkośc blachy 24x35, posypujemy mąką, chłodzimy w lodówce. Pieczemy w 170 st. okolo 20 minut , aż placki się zezłocą.
  • 2. krem: połowę mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym rozkłócamy żółtka, dodajemy cukier waniliowy, mąke, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do wrzącego mleka.
  • 3. Cały gotowy krem wylewamy na jeden wystudzony placek, przykrywamy drugim. Po wystygnięciu kroimy na duże kwadraty, obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jesli chcemy ułatwić sobie pracę mozemy w mleku rozrobic gotowy kupowany proszek budyniowy waniliowy. Ale smak nie bedzie ten sam. Polecam robic krem samemu, bedzie pyszniej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować