Napoleonka

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna napoleonka. Bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Idealna na długie wieczory:)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto francuskie:

    300g masła
    300g mąki pszennej
    1 jajko
    ½ łyżki octu (6%)
    woda (ciepła ok. 100ml)
    Masa budyniowa:

    1 litr mleka
    50g masła
    4 żółtka
    2 jajka
    200g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    120g mąki pszennej
    70g mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    Ciasto francuskie:

    300g masła
    300g mąki pszennej
    1 jajko
    ½ łyżki octu (6%)
    woda (ciepła ok. 100ml)
    Masa budyniowa:

    1 litr mleka
    50g masła
    4 żółtka
    2 jajka
    200g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    120g mąki pszennej
    70g mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:

    cukier puder do posypania


    Sposób przygotowania:

    Przygotować ciasto francuskie. 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką w kwadrat lub rozwałkować. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki.
    W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką w kształt koła. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi

    Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

    Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15min.

    Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.

    Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę, zawiniętą w folię, wstawić do lodówki.

    Drugą rozwałkować, na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek (większy od rozmiarów formy do pieczenia. Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Ewentualnie przyciąć do rozmiarów formy. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

    Przygotować masę budyniową. 3 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń przestudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty. Całość posypać z góry cukrem pudrem. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 7godz.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować