Naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym

4.5 (182 ocen)

  • Łatwy

Niecodzienny sposób na farsz do naleśników.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    FARSZ::
    - ziemniaki: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 10 dekagramów
    - parmezan: 4 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z nadzieniem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i parmezan. całość tłukę w garnku i doprawiam solą i pieprzem – musi być dobrze przyprawione.
  • 2. Naleśniki: Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

    Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
  • 3. Następnie na każdy naleśnik nakładać farsz ziemniaczany i zawijać w trójkąt. Naleśniki podsmażyć na patelni i podawać z kefirem, łyżką śmietany lub barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować