Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

4.48 (155 ocen)

Najlepsze pierogi przyrządza moja mama. Wlasnie od niej posiadam przepis. Z nadzieniem ziemniaczanym. Podajemy je polane przyrumienioną cebulką.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    ok 10 ziemniaków
    zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
    1 cebula

    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • Farsz 2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  • Wykrawanie krążków z ciasta 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki.
  • Nakładanie i zlepianie pierogów. 4. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
  • 5. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
  • 6. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.

Porady

Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować