Naleśniki z nadzieniem serowo-szpinakowym

4.5 (157 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatne, kremowe nadzienie. Czosnek nadaje mu lekkiego charakteru, a szpinak orzeźwiającego koloru...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NADZIENIE::
    - cebula (+ olej rzepakowy do smażenia): 1 sztuka
    - czosnek (duże): 2 ząbki
    - świeży szpinak: 150 gramów
    - ser żółty (np. ementaler): 150 gramów
    - Ser biały (doskonale sprawdzi się ser śmietankowy): 250 gramów
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    DODATKOWO::
    - naleśniki: 8 sztuk
    PANIERKA::
    - bułka tarta: 0.75 szklanki
    - Jajko (+ trochę zimnej wody): 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    DODATKOWO::
    - olej rzepakowy do smażenia (orientacyjna ilość): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z nadzieniem serowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe według swojego ulubionego przepisu. Usmażyć 8 większych naleśników.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. W czasie smażenie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, poszatkować w malakserze. Dodać do smażącej się cebuli. Kilkakrotnie zamieszać, po chwili zdjąć z ognia, przestudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, biały utrzeć widelcem.. Przygotowane składniki nadzienia połączyć (część startego żółtego sera pozostawić do posypania gotowych naleśników), doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Na połowie każdego naleśnika rozsmarować solidną łyżkę nadzienia. Złożyć na cztery. Każdego naleśnika maczać w roztrzepanym jajku z dodatkiem zimnej wody, soli i pieprzu, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron.
  • 4. Ciepłe naleśniki posypać startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ser żółty Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować