Naleśniki z nadzieniem serowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto naleśnikowe według swojego ulubionego przepisu. Usmażyć 8 większych naleśników.
2.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. W czasie smażenie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, poszatkować w malakserze. Dodać do smażącej się cebuli. Kilkakrotnie zamieszać, po chwili zdjąć z ognia, przestudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, biały utrzeć widelcem.. Przygotowane składniki nadzienia połączyć (część startego żółtego sera pozostawić do posypania gotowych naleśników), doprawić solą i pieprzem.
3.Na połowie każdego naleśnika rozsmarować solidną łyżkę nadzienia. Złożyć na cztery. Każdego naleśnika maczać w roztrzepanym jajku z dodatkiem zimnej wody, soli i pieprzu, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron.
Komentarze