opakowanie spodu do pizzy (400 g),
3 łyżki ketchupu z piekła rodem Kotlin (lub jego łagodnej wersji),
50 dag pieczarek,
3 małe ugotowane ziemniaki,
mała papryka czerwona,
mała marchewka,
2 plastry sera żółtego,
12 małych plasterków salami.
zioła prowansalskie,
sól,
suszona natka pietruszki,
łyżka oleju.
Sylwestrowe koszyczki z nadzieniem pieczarkowo-ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i paprykę kroję w drobną kostkę.
Pieczarki, marchewkę i ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
Na oleju podsmażam pieczarki z marchewką i papryką z dodatkiem soli i ziół prowansalskich do momentu wyparowania wody.
Dodaję ziemniaki, ketchup i ser, mieszam.
Spód do pizzy dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek formując koszyczki.
Ciasto napełniam farszem, posypuję suszoną natką, w środek wbijam zwinięte plasterki salami.
Zapiekam w 220 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia ciasta).
Komentarze