Panna cotta z granatem

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Pyszny lekki deser w walentynkowej oprawie sprawi przyjemność każdemu obdarowanemu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%

    4 łyżki cukru

    1 łyżka żelatyny

    1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego

    1 łyżeczka aromatu waniliowego

    1 dowolna galaretka o czerwonym kolorze (u mnie była wiśniowa)

    1/2 granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając w 3/4 podanej ilości wody. Pestki z 1/2 granata wsypujemy do foremek, zalewamy przestudzoną galaretką do ok 1/3 wysokości foremki i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na ok 30min.
  • 2. 1/2 szklanki śmietanki kremowej zagotowujemy z cukrem, tak by się rozpuścił, dodajemy aromat waniliowy. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach ciepłej wody i 1 łyżce śmietanki i odstawiamy na chwilę. Żelatynę dodajemy do przestudzonej śmietanki z cukrem i mieszamy, by się rozpuściła. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wszystko mieszamy na gładką masę.
  • 3. Na koniec drugą połowę śmietanki ubijamy na pianę i dodajemy do pozostałych wymieszanych składników. Całość mieszamy, by nie było żadnych grudek.
  • 4. Gotową masę nakładamy delikatnie do foremek na galaretkę. Odstawiamy na ok 3-4 godziny do lodówki, aby deser dobrze się zastygł. Przed wyjęciem deseru z foremek można zanużyć je na sekundę we wrzątku – deser łatwiej ‚wyskoczy’. Można podać udekorowane pestkami z drugiej połowy granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować