Panna cotta z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając w 3/4 podanej ilości wody. Pestki z 1/2 granata wsypujemy do foremek, zalewamy przestudzoną galaretką do ok 1/3 wysokości foremki i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na ok 30min.
2.1/2 szklanki śmietanki kremowej zagotowujemy z cukrem, tak by się rozpuścił, dodajemy aromat waniliowy. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach ciepłej wody i 1 łyżce śmietanki i odstawiamy na chwilę. Żelatynę dodajemy do przestudzonej śmietanki z cukrem i mieszamy, by się rozpuściła. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wszystko mieszamy na gładką masę.
3.Na koniec drugą połowę śmietanki ubijamy na pianę i dodajemy do pozostałych wymieszanych składników. Całość mieszamy, by nie było żadnych grudek.
4.Gotową masę nakładamy delikatnie do foremek na galaretkę. Odstawiamy na ok 3-4 godziny do lodówki, aby deser dobrze się zastygł. Przed wyjęciem deseru z foremek można zanużyć je na sekundę we wrzątku – deser łatwiej ‚wyskoczy’. Można podać udekorowane pestkami z drugiej połowy granatu.
Komentarze