• Miodownik z orzechową wkładką

    Dodane przez: dorota w

  • Dwa cienkie blaty miodowego ciasta kryją w środku orzechowy blat biszkoptu. Przekładany jest masą grysikową. Wierzch polany jest czekoladą i posypany siekanymi orzechami. Całość dość słodka. Krajanka na świąteczny stół.

  • Składniki

    Ciasto miodowe:
    250 g mąki pszennej
    50 g cukru
    50 g miodu
    70 g miękkiego masła
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

    orzechowy biszkopt:
    5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    100 g mielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki mąki pszennej

    krem grysikowy
    500 ml mleka
    150 g cukru
    6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
    200 g masła

    na wierzch:
    100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów

  • Sposób przygotowania

    1.

    ciasto miodowe: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.

    2.

    orzechowy biszkopt: Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.

    3.

    krem grysikowy: Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia. Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.

    4.

    wykonanie: Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, mama_mnie_nauczyla, orzechy, Wigilia, boże narodzenie, masa grysikowa, Miodownik, ciasto miodowe, ciasto z masą, ciasto orzechowe, kaszka manna
  • Polecamy:

  • 7 komentarzy

Dodane przez: dorota w

dorota w 583

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-09-27T21:07:17+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »