Miodownik z orzechową wkładką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny miodownik z kremem budyniowym i masą kajmakową wręcz rozpływa się w ustach. Zamiast masy kajmakowej ciasto można polać polewą czekoladową, wtedy nie będzie takie słodkie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    30 dag mąki,
    15 dag cukru pudru,
    1 jajko
    12 dag margaryny
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżeczki sody,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Ciasto orzechowe:
    5 jajek,
    15 dag zmielonych orzechów
    5 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki bułki tartej

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    3 żółtka,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka mąki tortowej,
    2 łyżki cukru
    300 g masła,
    oraz:
    mała puszka masy kajmakowej
    mała puszka masy kajmakowej o smaku advocat
    5 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodownik z orzechową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto miodowe: Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, jajko, miód, margarynę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na osobnych blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180 C.
    Wkładka orzechowa:Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka, oraz pozostałe składniki. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić i przeciąć na pół.
  • 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki z żółtkami. Do wrzącego mleka wlać mieszankę jajeczną i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Na jeden blat ciasta miodowego wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć jednym blatem ciasta orzechowego i rozsmarować masę kajmakową. Przykryć blatem orzechowym, wyłożyć pozostałą część kremu budyniowego i wyłożyć blat miodowy. Rozsmarować masę kajmakowo- adwokatową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować