Pyszny miodownik z kremem budyniowym i masą kajmakową wręcz rozpływa się w ustach. Zamiast masy kajmakowej ciasto można polać polewą czekoladową, wtedy nie będzie takie słodkie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto miodowe:
30 dag mąki,
15 dag cukru pudru,
1 jajko
12 dag margaryny
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Ciasto orzechowe:
5 jajek,
15 dag zmielonych orzechów
5 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
3 żółtka,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki tortowej,
2 łyżki cukru
300 g masła,
oraz:
mała puszka masy kajmakowej
mała puszka masy kajmakowej o smaku advocat
5 dag orzechów włoskich
Miodownik z orzechową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto miodowe: Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, jajko, miód, margarynę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na osobnych blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180 C.
Wkładka orzechowa:Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka, oraz pozostałe składniki. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić i przeciąć na pół.
2.Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki z żółtkami. Do wrzącego mleka wlać mieszankę jajeczną i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Na jeden blat ciasta miodowego wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć jednym blatem ciasta orzechowego i rozsmarować masę kajmakową. Przykryć blatem orzechowym, wyłożyć pozostałą część kremu budyniowego i wyłożyć blat miodowy. Rozsmarować masę kajmakowo- adwokatową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze