Miodownik z orzechową wkładką

  • wyświetlono: 669 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszny miodownik z kremem budyniowym i masą kajmakową wręcz rozpływa się w ustach. Zamiast masy kajmakowej ciasto można polać polewą czekoladową, wtedy nie będzie takie słodkie.

1dd
  • 15 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto miodowe:
30 dag mąki,
15 dag cukru pudru,
1 jajko
12 dag margaryny
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Ciasto orzechowe:
5 jajek,
15 dag zmielonych orzechów
5 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki bułki tartej

Masa budyniowa:
0,5 l mleka
3 żółtka,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki tortowej,
2 łyżki cukru
300 g masła,
oraz:
mała puszka masy kajmakowej
mała puszka masy kajmakowej o smaku advocat
5 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z orzechową wkładką

  • 1. 1. Ciasto miodowe: Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, jajko, miód, margarynę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na osobnych blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 cm. Piec 15 minut w temperaturze 180 C.
    Wkładka orzechowa:Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dosypywać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka, oraz pozostałe składniki. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić i przeciąć na pół.
  • 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym mleku wymieszać obie mąki z żółtkami. Do wrzącego mleka wlać mieszankę jajeczną i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Na jeden blat ciasta miodowego wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć jednym blatem ciasta orzechowego i rozsmarować masę kajmakową. Przykryć blatem orzechowym, wyłożyć pozostałą część kremu budyniowego i wyłożyć blat miodowy. Rozsmarować masę kajmakowo- adwokatową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskiemasa krówkowamasa kajmakowaMiodownikmiodownik z orzechamiz kajmakiemmiodowo- orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kajmakowy miodownik z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy miodownik z orzechami

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone...

Orzechowiec z wkładką serową

Dodane przez: Katarzyna88

Orzechowiec z wkładką serową

Cudownie miękkie,wilgotne ciasto...

Miodownik z jabłkami

Dodane przez: joanna30

Miodownik z jabłkami

Pyszne ciasto miodowo-korzenne...

ser

Dodane przez: viki2903

Sernik z malinową wkładką

Sernik z malinową wkładką

Sernik z wkładką

Dodane przez: Ilona61088

Sernik z wkładką

Sernik z wkładką ma w sobie pierniczki...

Tortowe ciasto z wkładką serową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tortowe ciasto z wkładką serową

Nie pamiętam kiedy już piekłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE