Kruche z renklodami

3.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z renklodami. Użyłam tu odmiany Uleny - żółto-zielonej śliwki. Mimo moich obaw że puszczą dużo soku, świetnie się sprawdziły gdy otoczyłam je mąką ziemniaczaną. Kruche ciasto i dużo owoców - przez to przypomina trochę szarlotkę :) Bardzo smaczne, polecam.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • nadzienie:
    1 kg żółtych renklod (Ulen)
    ok. 2 łyżki cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    ciasto:
    150 g miękkiego masła
    50 g cukru pudru
    3 żółtka
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    270 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami

Kruche z renklodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, 2 wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm, piec 20 min w 180C. Pozostałą część ciasta schować do zamrażarki.
  • 2. Śliwki pokroić na ok. 6-8 każdą, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować