Miodownik z wkładką serową

0 (0 ocen)

Świąteczne ciasto, które przygotowane kilka dni "przed" nabiera odpowiedniego smaku. Krem kawowy dodatkowo nawilża płaty miodowych placków.

Składniki:

  • Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm

    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    3 łyżki mąki krupczatki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru kryształu
    100g orzechów włoskich
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

    Miodowniki:
    500g mąki
    130g cukru pudru
    1 łyżeczka sody
    200g margaryny (np Kasia, Palma)
    3 łyżki miodu (najlepiej lejący, użyłam akacjowego)
    2 jajka
    szczypta soli

    Sernik:
    5 jajek
    2 budynie śmietankowe
    750g sera białego
    250g margaryny (np. Kasia, Palma)
    1 szklanka cukru

    Masa kawowa:
    4 żółtka
    1 jajko
    125g cukru pudru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki kawy mielonej
    300g masła

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
    2 tabliczki białej czekolady
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    kolorowe pisaki, cukrowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodownik z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C.
  • Miodowniki 2. Miodowniki:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut.
  • Miodowniki 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut.
  • 4. Sernik:
    Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160st C piekarniku ok 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.
  • Masa kawowa 5. Krem kawowy:
    Żółtka, jajko oraz cukier puder ubijamy w kąpieli wodnej (ja użyłam garnka z podwójnym dnem do gotowania mleka). Kawę rozpuszczalną oraz zwykłą zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy powolutku do ubijanych żółtek. Masę jajeczną wkładamy do garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas.
  • Masa kawowa 6. Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.
  • 7. Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki.
  • Przełożenie 8. Przełożenie:
    Biszkopt orzechowy- 1/2 masy kawowej- miodownik- masa krówkowa z puszki- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.

Porady

Jeżeli mamy jedną blaszkę tej wielkości, to ciasto na drugi miodownik wyciągamy z lodówki i wałkujemy dopiero po upieczeniu pierwszego, by za bardzo się nam nie nagrzało. Masę krówkową w puszce możemy włożyć do garnka z ciepłą wodą- będzie nam lepiej rozsmarować. Ciasto możemy udekorować pisakami cukrowymi i posypkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować