Miodowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bułeczki z dodatkiem miodu są pysznym śniadaniem w domu,ale też doskonale sprawdzą się w szkole.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - masło: 15 dekagramów
    - jabłka: 2 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 150 mililitrów
    - miód: 4 łyżki
    - mąka (do podsypania): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Miodowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę ,dodać proszek do pieczenia,sól i cukier oraz masło pokrojone w kosteczki,wszystko razem rozcierać ,aż powstanie coś w rodzaju kruszonki,dodać wtedy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać
  • 2. W kubku ubić miód ,mleko i jajka ,dolać do ciasta ,wyrobić ciasto.Odstawić na 30 min,aby ciasto odpoczęło
  • miodowe buleczki 3. Na stolnicy podsypać dość dużo mąki bo ciasto się klei ,maczając dłonie w mące rozciągnąć na placek do 2cm grubości ,szklanką wyciąć krążki ,ułożyć bułeczki na wysmarowanej blaszce .
  • miodowe buleczki 4. Piekarnik nagrzać do 200st i do gorącego wstawić bułki,piec do 15 min .
  • miodowe buleczki 5. Smakują bardzo dobrze posmarowane masłem,dżemem lub takie "suche"
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować