Bułeczki mleczno-miodowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste, lekkie drożdżowe ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej typ 450
    3 jajka
    1 szklanka kefiru naturalnego
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki oleju
    100 g świeżych drożdży
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    Do nadziania bułeczek:
    słoik 900 ml dżemu jagodowego
    2 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
    Do posmarowania bułeczek:
    żółtko, rozmieszane z 2 łyżkami mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta

Bułeczki mleczno-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dzieży robota wkładamy wszystkie składniki ciasta, hakiem wyrabiamy ciasto. Wyrobione w kulę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zarabiamy ręką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: dżem odsączamy z nadmiaru soku i mieszamy z kaszką orkiszową. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, wałkujemy, kładziemy nadzienie i formujemy bułeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na 5 minut przed wstawieniem do piekarnika wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmieszanym żółtkiem. Bułeczki pieczemy w temperaturze 190°C około 25 - 30 minut.

Porady

Bułeczki można upiec z innym nadzieniem lub bez nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować