Bułeczki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier wanilinowy, rozcieramy przy pomocy łyżeczki.
Masło roztapiamy na patelni, odstawiamy do ostudzenia.
Do drożdży dodajemy letnie mleko, masło, jajka, miód ( jeśli jest dość gęsty, skrystalizowany, to można go lekko podgrzać ). Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Wsypujemy stopniowo mąkę, mieszamy na początku łyżką, a następnie przekładamy ciasto na blat i zaczynamy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie.
2.Od ciasta odrywamy równe porcje, każdą rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy na nią łyżkę marmolady lub nutelli, zlepiamy dokładnie, formujemy równą bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy je do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 70 stopni. Dajemy bułeczką 15 minut na wyrośnięcie a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Komentarze