Bułeczki miodowe

4.49 (201 ocen)

  • 60 min

Pyszne z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam połowę z konfiturą jabłkową i połowę z nutellą.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży
    1/4 szklanki mleka
    125 g masła
    3 jajka
    1 cukier wanilinowy
    6 czubatych łyżek miodu ( może być więcej )

    Dodatkowo:

    dowolna konfitura lub nutella do nadzienia bułeczek
    rozkłócone jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Bułeczki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier wanilinowy, rozcieramy przy pomocy łyżeczki.
    Masło roztapiamy na patelni, odstawiamy do ostudzenia.
    Do drożdży dodajemy letnie mleko, masło, jajka, miód ( jeśli jest dość gęsty, skrystalizowany, to można go lekko podgrzać ). Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Wsypujemy stopniowo mąkę, mieszamy na początku łyżką, a następnie przekładamy ciasto na blat i zaczynamy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie.
  • 2. Od ciasta odrywamy równe porcje, każdą rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy na nią łyżkę marmolady lub nutelli, zlepiamy dokładnie, formujemy równą bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy je do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 70 stopni. Dajemy bułeczką 15 minut na wyrośnięcie a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Porady

Z tej porcji wyszło mi 16 dość dużych bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować