Mazurek różany

0 (0 ocen)

Tradycyjna wielkanocna propozycja,obowiązkowa na każdym świątecznym stole.

Składniki:

  • ciasto:

    400 g mąki tortowej
    200 g masła
    6 łyżek cukru pudru
    1 op. cukru z wanilią / lub olejek waniliowy
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    dodatkowo:

    1 słoik Konfitury z płatków Róży Polska Róża
    5-6 łyżek masy kajmakowej
    płatki migdałów
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrami, wbić żółtka, dodać posiekane zimne masło, śmietanę i wyrobić ciasto. Schłodzić przez co najmniej godzinę.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 części.
    Każdą rozwałkować na średnicę formy, tak aby skleić ze sobą ciasto na brzegach. Dwie formy wyłożyć ciastem, posmarować konfiturą, przykryć resztą ciasta. ponownie posmarować różą, skleić brzegi ciast.
  • 3. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Studzić poza piecem.
    Gorący mazurek możemy ponownie posmarować konfiturą.
    Zimny smarujemy po bokach masą ( możemy zrobić sami lub kupić gotować ) , dekorujemy migdałami i białą stopioną czekoladą.
    Chłodzimy. Dobrze jest go przygotować dzień, dwa przed świętami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować