Mazurek różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrami, wbić żółtka, dodać posiekane zimne masło, śmietanę i wyrobić ciasto. Schłodzić przez co najmniej godzinę.
2.Ciasto podzielić na 4 części.
Każdą rozwałkować na średnicę formy, tak aby skleić ze sobą ciasto na brzegach. Dwie formy wyłożyć ciastem, posmarować konfiturą, przykryć resztą ciasta. ponownie posmarować różą, skleić brzegi ciast.
3.Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Studzić poza piecem.
Gorący mazurek możemy ponownie posmarować konfiturą.
Zimny smarujemy po bokach masą ( możemy zrobić sami lub kupić gotować ) , dekorujemy migdałami i białą stopioną czekoladą.
Chłodzimy. Dobrze jest go przygotować dzień, dwa przed świętami.
Komentarze