Smak tego mazurka.mogę porównać do batonika w czekoladzie. Mazurka najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej żeby zmięknął bo po upieczeniu ciasto jest dość twarde. Ładnie zapakowany będzie idealnym słodkim upominkiem świątecznym.
60 min
Składniki:
*wymiar około 25*15 cm
Składniki:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
70 g cukru pudru
150 g masła
szczypta soli
2-3 łyżki marmolady
tabliczka czekolady deserowej
2 łyżki mleka
cukierki, owoce lub bakalie do dekoracji
Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać i przesiać. Dodać cukier puder, posiekane zimne masło i żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na dwie części, jedną dużo większą od drugiej. Większą cześć rozwałkować na prostokąt i położyć na papierze do pieczenia. Posmarować marmoladą. Z mniejszej części ciasta uformować dwa długie wałeczki (lub cztery krótsze) i zawijać je jeden za drugi. Umieścić wokół boków mazurka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 25 minut aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić.
2.Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić. Polać mazurek i dowolnie udekorować.
Komentarze