Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej. Nadzienie wykonane z czekolady idealnie pasuje do tej definicji, a smak można sobie już tylko wyobrazić:). Polecam na Wielkanocny stół.
Składniki:
Forma 11x 35 cm
Składniki podstawowe:
• 110 gram mąki,
• 100 gram serka ricotta,
• 300 gram czekolady mlecznej z nadzieniem toffi,
• 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji,
Składnik dodatkowy:
• 100 gram masła,
Składnik roboczy:
• 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Masło do nasmarowania formy
CIASTO:
• 110 gram mąki,
• 100 gram serka ricotta,
• 100 gram masła,
• 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
• 300 gram czekolady mlecznej z nadzieniem toffi,
• 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
DODATKOWO:
• Masło do nasmarowania formy
Czekoladowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło. Składniki dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy do nich ser oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto.
2.Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Mazurek wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
4.Upieczony spód wyjmujemy. Jego środek wypełniamy czekoladą z toffi podzieloną na kostki. Mazurek ponownie wkładamy do piekarnika na około 3 minuty. Tym razem temperaturę zmniejszamy do 150°C. Gdy czekolada się delikatnie rozpłynie i połączy ze sobą ciasto wyjmujemy i studzimy. Gotowy mazurek dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Gdy ta zastygnie deser jest gotowy.
Komentarze