Mazurek czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Słodki , mocno czekoladowy z lekko rozpływającą się masą mazurek Wielkanocny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    300g. mąki pszennej
    100g. masła 82%
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    3 łyżki słodkiej śmietany 30%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 puszka masy kajmakowej czekoladowej (400g.)
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    200ml. mleka skondensowanego
    kolorowa cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:Masło posiekać nożem z mąką.
    Dodać cukier , jajko , śmietanę oraz proszek do pieczenia.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    Rozłożyć w niej spód ciasta.
    Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.( do zarumienienia )
    Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
  • 2. Masa:Czekoladę z masą kajmakową rozpuścić nad kąpielą wodną , wlać mleko , wymieszać.
    zastygła.
  • 3. Na wystudzony spód mazurka wylać masę czekoladową , posypać kolorowymi groszkami.
    Mazurka odstawić na 4-5h. do lodówki by masa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na mazurek kajmakowy!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować