Mazurek babci Bożeny

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój mazurek jest bardzo prosty w wykonaniu ale tez bardzo smaczny. Nie może go zabraknąć na świąteczny wielkanocnym stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    mąka 150 g,
    mak 150 g,
    masło lub margaryna 150 g,
    jajka 2,
    cukier puder 1/2 szklanki,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    przyprawa do pierników 1 łyżeczka,
    Polewa;
    cukier 1/2 szklanki,
    śmietana 30 % lub mleko 1/2 szklanki,
    kakao 3 czubate łyżki,
    masło roślinne 2 łyżki,
    aromat waniliowy ,
    Dodatkowo ;
    orzechy włoskie mniejsze kawałki,
    pomarańcza,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Mazurek

Mazurek babci bożeny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku do pieczenia , masła lub margaryny, jajek , cukru i maku zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać przyprawę korzenną. Rozwałkować ciasto na dość gruby prostokątny placek. Przełożyć na średniej wielkości blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku aż placek się delikatnie podrumieni.
    Polewa;
    Cukier i kakao wymieszać ze śmietanką dodać aromat, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Gdy masa nieco zgęstnieje polać nią wystudzony placek, udekorować dookoła orzechami a środek cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mazurek pomarańczowy

To może cię zainteresować