Małże sercówki

4.5 (149 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo szybko przygotowuje się małże, jedliśmy je z bagietką, którą maczaliśmy w pysznym sosie i popijaliśmy lampką białego wina, lub dwiema. Było to w Barcelonie:)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - małże sercówki: 1 kilogram
    - bagietka: 0.67 sztuki
    - oliwa: 4 łyżki
    - wino białe półwytrwane: 0.33 szklanki
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryczka chili kawałek w zależności od smaku: 0.4 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - zielona pietruszka natka: 0.25 pęczka
    - Sól morska, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - cytryna: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Małże sercówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wymoczone małże odcedzamy
  • 2. wrzucamy na chwilę czosnek i papryczkę chilli do rozgrzanej oliwy,
  • 3. Po wyjęciu czosnku wsypujemy małże do garnka i gotujemy je pod przykryciem przez 5 minut, potem dodajemy kawałki posiekanego pomidora i wino białe
  • 4. Chwilę podduszamy sercówki z pomidorem pokrojonym pod przykryciem, następnie wrzucamy posiekaną zieloną pietruszkę do garnka i odparowujemy alkohol
  • 5. solimy, pieprzymy, podajemy z bagietką , kawałkami cytryny i lamką białego wina
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Chili Czosnek Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Masz ochotę na inne pomysły na krewetki, mule lub kalmary? Sprawdź przepisy na owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować