Krewetki z czosnkiem, pietruszką i chili

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prawdziwa uczta dla podniebienia - obłędny maślano-winny sos i delikatne, rozpływające się w ustach krewetki ;) Eksplozja smaków i aromatów :)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g krewetek
    3 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
    3 łyżki masła
    50 ml wytrawnego, białego wina
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chili
    1/4 pęczka natki pietruszki
    sól morska świeżo zmielona
    Do podania:
    bagietka
    białe wytrawne wino
    cząstki cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Krewetki z czosnkiem, pietruszką i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki (jeśli używamy mrożonych) rozmrozić, oczyścić i dokładnie osuszyć. Czosnek i natkę posiekać drobno, papryczkę chili pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać masło. Kiedy masło się rozpuści dodać czosnek i krótko przesmażyć. Dodać krewetki, wlać wino i smażyć z każdej strony po ok. 1 minucie. Dodać posiekane chili oraz natkę, wymieszać. Doprawić solą. Podawać od razu po przygotowaniu z bagietką, cząstkami cytryny oraz lampką wytrawnego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować