Małże z chili i bazylią

0 (0 ocen)

Bardzo prosty przepis na małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo czosnku, chili, szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać.

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
    1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
    3 łyżki grubo posiekanego czosnku
    2 łyżki drobno posiekanej szalotki
    1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki
    2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego
    garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Małże z chili i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są otwarte.
  • 2. 2. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię.
  • 3. 3. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzucić czosnek, chili, szalotkę i małże, smażyć 3-4 minuty aż mięczaki zaczną się otwierać.
  • 4. 4. Dodać sos rybny lub sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty.
  • 5. 5.Dodać liście bazylii, podawać od razu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Chili Czosnek Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować