Makowiec japoński z białego maku.

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, włoskie orzechy, miód, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy. Makowiec polany polewą czekoladową i udekorowany orzechami lub kandyzowaną skórką z pomarańcza.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biały mak zmielony 40 dag
    mleko 750 ml
    miękkie masło 20 dag
    cukier puder szklanka (pojemność szklanki 250 ml)
    9 jajek
    1 szczypta soli
    starte na wiórki jabłka 50 dag
    miód 1 łyżka
    rodzynki 10 dag
    kandyzowana skórka z pomarańczy 3 łyżki
    orzechy włoskie pół szklanki (rozdrobnić)
    olejek migdałowy
    kasza manna 10 dag
    mąka pszenna 5 dag
    proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    herbatniki do wyłożenia formy

    Polewa czekoladowa:

    gorzka czekolada 150 g
    masło pół kostki - 100 g
    posypka kolorowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne

Makowiec japoński z białego maku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec japoński z białego maku. 1. Zmielony mak gotujemy w 750 ml mleka na małym ogniu około 15 minut. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, zmieszaną mąkę z kaszą manną i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak z rodzynkami, kandyzowaną skórkę z pomarańcza, miodem, orzechami włoskimi i olejkiem migdałowym. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 30/25/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników robimy polewę czekoladową. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, dekorujemy kolorową posypką do ciast. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jajka Masło Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować