Makaron paprykowo - ziołowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Pyszny, domowy makaron

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    5 jaj od szczęśliwych kurek
    1 łyżka oliwy
    1/2 łyżeczki czarnej soli
    1 łyżka cząbru
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
    1 łyżka słodkiej papryki grys
    1 łyżka papryki wędzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron paprykowo - ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włóż do miski i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i delikatnie pomarańczowe. Następnie uformuj kulę, włóż do woreczka i odstaw na około 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.
    Po tym czasie podziel na części i każdą z nich rozwałkuj na placki grubości około 1 mm.
    Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu, przepuszczaj ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Następnie rozwałkowane ciasto pokrój w cieniutkie paseczki, szerokości około 1 mm, nitki.
    Rozłóż, aby podeschły.
    Jeżeli chcesz użyć wszystkich, ugotuj w bardzo dużej ilości osolonej wody (patrz: moja rada). Gotuj około 3-4 minuty, aż będzie al dente.

Porady

* Polecana proporcja gotowania makaronu: 100 g makaronu : 1 litr wody : 1 łyżeczka soli. * Używając maszynki do makaronu proponuję nie przekraczać grubości oznaczonej numerem 3, ponieważ suszone zioła mogą rozrywać ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować