Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką

4.97 (182 ocen)

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurczak ten odznacza się prostotą w wykonaniu i jednocześnie pysznym smakiem. Mięso jest niezwykle soczyste oraz bardzo aromatyczne. Dodatkowo nie zawiera wielu kalorii.

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka (dość spore; mogą być inne kawałki kurczaka)
    Przyprawy:
    2 łyżeczki soli (płaskie)
    2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    Dodatkowo:
    1 szklanka wody lub lekkiego bulionu
    1 marchewka
    1 cebula
    3 listki laurowe
    Ponadto:
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.97 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. urczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie natrzeć uprzednio wymieszanymi ze sobą przyprawami.
    Mięso odstawić do lodówki minimum na godzinę.
    Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kawałki kurczaka, marchewki oraz listki laurowe.
    Całość zalać wodą/bulionem i przykryć folią aluminiową.
    Piec w rozgrzanym piekarniku około 70-90 minut - do miękkości.
    (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i od piekarnika.)
    Pod koniec pieczenia folię aluminiową ostrożnie usunąć, aby skórka z kurczaka zrobiła się rumiana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować