Kurczak ten odznacza się prostotą w wykonaniu i jednocześnie pysznym smakiem. Mięso jest niezwykle soczyste oraz bardzo aromatyczne. Dodatkowo nie zawiera wielu kalorii.
2 godz. 50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka (dość spore; mogą być inne kawałki kurczaka)
Przyprawy:
2 łyżeczki soli (płaskie)
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
1 szklanka wody lub lekkiego bulionu
1 marchewka
1 cebula
3 listki laurowe
Ponadto:
2 łyżki oleju
Kurczak paprykowo-ziołowy pieczony z cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.urczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu dokładnie natrzeć uprzednio wymieszanymi ze sobą przyprawami.
Mięso odstawić do lodówki minimum na godzinę.
Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem i umieścić w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kawałki kurczaka, marchewki oraz listki laurowe.
Całość zalać wodą/bulionem i przykryć folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 70-90 minut - do miękkości.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i od piekarnika.)
Pod koniec pieczenia folię aluminiową ostrożnie usunąć, aby skórka z kurczaka zrobiła się rumiana.
Komentarze