Makaron z sosem paprykowo-pieczarkowym

4.49 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Urzeka swoją prostotą i smakiem.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti
    2 kg pieczarek
    4 cebule
    2 papryki
    szklanka oleju
    łyżka cukru
    3 łyżki octu
    sól
    pieprz
    słoiczek przecieru pomidorowego
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania z makaronem

Makaron z sosem paprykowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w solonej wodzie do miękkości.
  • 2. Cebule obrać i pokroić w plastry, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i poddusić na nim pokrojoną cebulę z papryką, następnie dodać pieczarki oraz cukier i ocet.
  • 4. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem i dusić pół godziny stale mieszając. Pod koniec duszenia dodać przecieru pomidorowego oraz zmiażdżony czosnek i wszystko wymieszać.
  • 5. Sos podawać z makaronem i serem żółtym. Gotowe!

Porady

Najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym. Można też pominąć ser żółty, wtedy potrawa będzie w pełni wegańska!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować