Makaron ziołowy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron ziołowy z całymi listkami ulubionych świeżych ziół to wspaniała podstawa dla naszych ulubionych dań na bazie makaronu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    szczypta soli
    3-4 jajka ilość zależy od wielkości jaj i suchości mąki



    listki świeżych ziół: bazylia, pietruszka, lubczyk, pokrzywa, kolendra itp.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy.W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na bardzo cienki placek.

    Dwa placki lekko smarujemy wodą i układamy na nich w równych rządkach listki ziół. Delikatnie przykładamy drugim plackiem i ponownie wałkujemy.

    Powinniśmy otrzymać dwa cienkie placki, a między nimi ukryte płatki ziół.

    Makaron kroimy w szerokie wstążki lub w płaty do lazanii. Pokrojone płaty/wstążki przekładamy na lnianą ściereczkę, aby przeschły. Suchy makaron gotujemy w osolonym wrzątku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować