Ludowy pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i wątróbkę włożyć do dużego garnka z zimną wodą,wsypać włoszczyznę słupki,dodać seler,cebulę,kostkę grzybową,sól.Zagotować, zmniejszyć ogień,gotować 30 minut.Składniki wyjąć na sito.
2.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Mięso, wątróbkę, grzyby i warzywa wrzucić do malaksera i zmiksować.Dodać ubite białka,żółtka,doprawić pieprzem,świeżo startą gałką muszkatołową,dokładnie wymieszać. Można dodać przyprawy do wieprzowiny.
3.Formę keksową (30 cm) natłuścić i posypać wewnątrz bułką tartą.Wypełnić masą ,do środka wcisnąć suszone śliwki. Przykryć folią aluminiową.Piec 90 minut w temperaturze 190 stopni C.
4.15 minut przed końcem pieczenia zdjąć alufolię, aby wierzch ładnie się przyrumienił.Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Komentarze