Ludowy pasztet wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pasztet domowej roboty,jeden z łatwiejszych w przygotowaniu,tradycyjny i niezwykle smaczny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - Mięso wieprzowe (mielone): 250 gramów
    - mieso wołowe (mielone): 250 gramów
    - wątróbka z indyka (lub z kurczaka): 400 gramów
    - włoszczyzna słupki (mrożona): 2 szklanki
    - seler-korzeń (ćwiartka średeniej wielkości selera): 0.25 sztuki
    - cebula: 3 sztuki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - kostka bulionowa (grzybowa): 1 sztuka
    - ziele angielskie (ziarenka lub 0,5 łyżeczki mielonego): 5 sztuk
    - gałka muszkatołowa (cała starta lub mielonej pół łyżeczki): 1 sztuka
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz (indyjski mielony czarny): 2 szczypty
    - suszone śliwki: 12 sztuk
    - grzyby suszone: 4 sztuki
    - jajka: 4 sztuki

    - smalec (do natłuszczenia formy): 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Ludowy pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i wątróbkę włożyć do dużego garnka z zimną wodą,wsypać włoszczyznę słupki,dodać seler,cebulę,kostkę grzybową,sól.Zagotować, zmniejszyć ogień,gotować 30 minut.Składniki wyjąć na sito.
  • pasztet-masa 2. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Mięso, wątróbkę, grzyby i warzywa wrzucić do malaksera i zmiksować.Dodać ubite białka,żółtka,doprawić pieprzem,świeżo startą gałką muszkatołową,dokładnie wymieszać. Można dodać przyprawy do wieprzowiny.
  • 3. Formę keksową (30 cm) natłuścić i posypać wewnątrz bułką tartą.Wypełnić masą ,do środka wcisnąć suszone śliwki. Przykryć folią aluminiową.Piec 90 minut w temperaturze 190 stopni C.
  • pasztet świąteczny 4. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć alufolię, aby wierzch ładnie się przyrumienił.Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

4.5 (173 ocen)

Pasztet wielkanocny

To może cię zainteresować