Cudowna lasagne - przepis, który dzięki dużej ilości prób i błędów doprowadziłem do perfekcji!
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- szpinak (Młody, ładny szpinak - może być Baby.): 0.5 kilograma
- serek śmietankowy (Idealnie sprawdza się taki do ciast.): 400 gramów
- Płaty Lasagne (Najlepiej świeże płaty, jeśli są dostępne.): 1 sztuka
- czosnek (Ładny, młody czosnek będzie najlepszy!): 3 ząbki
- pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
- ser żółty tarty (Może być też mozarella, zależy od preferencji.): 25 dekagramów
- zioła (Najlepiej świeże, z doniczki. Bazylia i oregano.): 1 sztuka
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek: 1 sztuka
Lasagne agli spinaci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wybierzmy się na targ albo do zaufanego sprzedawcy szpinaku, zależy nam na ładnych, młodych liściach - pól kilograma, powinniśmy również od niego kupić główkę dobrego czosnku, najlepiej młodego.
2.Wracając z targu tudzież od zaufanego sprzedawcy szpinaku (i
czosnku!) zahaczmy o sklep - tutaj nabądźmy serek śmietankowy
(400g), pomidory krojone w puszce, ser mozarella do zapiekania lub ser żółty, jeśli takie są wasze preferencje. Musimy się także zaopatrzyć w dobre zioła - osobiście lubię mieć świeże (bazylia,
oregano), ale jeżeli nie macie miejsca na parapecie - przyda
się mieszanka śródziemnomorska, przyprawa włoska czy inny
tego typu wynalazek - potrzebna będzie również oliwa z
oliwek, sól i pieprz. Do dekoracji przyda się sałata Rucola,
pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.
3.Tak zaopatrzeni i szczęśliwie powróceni do domu zaczynamy
płukanie szpinaku - tutaj każda niecierpliwość zostanie
ukarana zgrzytaniem piasku między zębami, a więc warto zrobić
to dokładnie! Po opłukaniu liści (łodyg trzeba się pozbyć) należy rozłożyć je na suszarce, żeby woda mogła z nich trochę spłynąć. Następnie trzeba te liście nieco posiekać, nie drobno, a tak dosłownie przeciąć kilka razy nożem, żeby łatwiej się je jadło.
4.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
Gdy czekamy aż liście nam podeschną, bierzemy od 3 do 6
ząbków czosnku (średniej wielkości - 3 ząbki dadzą lekki
posmak, 6 ząbków da intensywną nutę - ponownie - zależy od
preferencji) i siekamy na bardzo drobne kawałeczki.
5.Przygotowujemy spory garnek i stawiamy na ogniu, wlewamy na
jego dno oliwę z oliwek i podgrzewamy - kiedy temperatura
będzie odpowiednio wysoka, wrzucamy czosnek i bardzo
intensywnie mieszamy - ta część przepisu jest jak Bitwa pod
Grunwaldem - decyduje o losach całej potrawy - czosnek musi
być zeszklony, jeśli będziemy go trzymać zbyt długo na ogniu,
spali się i przybierze smak tak okropnie gorzki, że zjeść się
tego nie da, także trzeba mocno uważać!
6.Gdy czosnek się zeszkli, wrzucamy do niego pierwszą partię posiekanych liści szpinaku, które mieszamy, aż pod wpływem ciepła skurczą się, dorzucamy kolejną partię, mieszamy i czekamy aż się skurczą - i tak dalej, aż do końca liści.
7.Teraz do połączonych czosnku i szpinaku wrzucamy serek śmietankowy i mieszamy, aż połączy się w ładną całość. Teraz clue programu, dorzucamy świeże zioła lub mieszankę suszonych i doprawiamy solą i pieprzem - wszystkiego do smaku - cały czas próbujemy - co nam najbardziej smakuje, jest najlepsze.
8.Odstawiamy, bierzemy mniejszy garnek - na dno oliwa, znowu troszkę czosnku należy zeszklić, wrzucamy do niego zawartość puszki z pomidorami w kawałkach, mieszamy i podgrzewamy - doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką ziół albo świeżymi, odstawiamy.
9.W naczyniu do zapiekania układamy dno z płatów makaronu Lasagne, wrzucamy warstwę sosu ze szpinakiem, warstwę płatów Lasagne, warstwę sosu, warstwę Lasagne itd. aż do wykończenia mieszanki.
10.Po wyczerpaniu szpinaku i sera śmietankowego, ostatnią warstwę sosu przykrywamy płatami makaronu. Wrzucamy zawartość garnka z pomidorami, zasypujemy startą mozarellą lub serem żółtym i wrzucamy do piekarnika (200 stopni, bez termoobiegu) na 15-20 minut, co chwilę monitorując czy już nie ma dosyć (ser powinien być lekko przyrumieniony).
11.Wyciągamy z piekarnika, kroimy na kwadraty, na talerze wykładamy liście rukoli - łoże dla naszego kwadratu lasagne, dookoła umieszczamy kilka połówek pomidorków koktajlowych, a na górę porcji kładziemy listek świeżej bazylii.
Komentarze