Lasagne agli spinaci

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Cudowna lasagne - przepis, który dzięki dużej ilości prób i błędów doprowadziłem do perfekcji!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szpinak (Młody, ładny szpinak - może być Baby.): 0.5 kilograma
    - serek śmietankowy (Idealnie sprawdza się taki do ciast.): 400 gramów
    - Płaty Lasagne (Najlepiej świeże płaty, jeśli są dostępne.): 1 sztuka
    - czosnek (Ładny, młody czosnek będzie najlepszy!): 3 ząbki
    - pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
    - ser żółty tarty (Może być też mozarella, zależy od preferencji.): 25 dekagramów
    - zioła (Najlepiej świeże, z doniczki. Bazylia i oregano.): 1 sztuka
    - Sól, pieprz, oliwa z oliwek: 1 sztuka

    - pomidorki koktajlowe: 6 sztuk
    - sałata rukola: 1 sztuka
    - świeża bazylia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne agli spinaci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wybierzmy się na targ albo do zaufanego sprzedawcy szpinaku, zależy nam na ładnych, młodych liściach - pól kilograma, powinniśmy również od niego kupić główkę dobrego czosnku, najlepiej młodego.
  • 2. Wracając z targu tudzież od zaufanego sprzedawcy szpinaku (i
    czosnku!) zahaczmy o sklep - tutaj nabądźmy serek śmietankowy
    (400g), pomidory krojone w puszce, ser mozarella do zapiekania lub ser żółty, jeśli takie są wasze preferencje. Musimy się także zaopatrzyć w dobre zioła - osobiście lubię mieć świeże (bazylia,
    oregano), ale jeżeli nie macie miejsca na parapecie - przyda
    się mieszanka śródziemnomorska, przyprawa włoska czy inny
    tego typu wynalazek - potrzebna będzie również oliwa z
    oliwek, sól i pieprz. Do dekoracji przyda się sałata Rucola,
    pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.
  • 3. Tak zaopatrzeni i szczęśliwie powróceni do domu zaczynamy
    płukanie szpinaku - tutaj każda niecierpliwość zostanie
    ukarana zgrzytaniem piasku między zębami, a więc warto zrobić
    to dokładnie! Po opłukaniu liści (łodyg trzeba się pozbyć) należy rozłożyć je na suszarce, żeby woda mogła z nich trochę spłynąć. Następnie trzeba te liście nieco posiekać, nie drobno, a tak dosłownie przeciąć kilka razy nożem, żeby łatwiej się je jadło.
  • 4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
    Gdy czekamy aż liście nam podeschną, bierzemy od 3 do 6
    ząbków czosnku (średniej wielkości - 3 ząbki dadzą lekki
    posmak, 6 ząbków da intensywną nutę - ponownie - zależy od
    preferencji) i siekamy na bardzo drobne kawałeczki.
  • 5. Przygotowujemy spory garnek i stawiamy na ogniu, wlewamy na
    jego dno oliwę z oliwek i podgrzewamy - kiedy temperatura
    będzie odpowiednio wysoka, wrzucamy czosnek i bardzo
    intensywnie mieszamy - ta część przepisu jest jak Bitwa pod
    Grunwaldem - decyduje o losach całej potrawy - czosnek musi
    być zeszklony, jeśli będziemy go trzymać zbyt długo na ogniu,
    spali się i przybierze smak tak okropnie gorzki, że zjeść się
    tego nie da, także trzeba mocno uważać!
  • 6. Gdy czosnek się zeszkli, wrzucamy do niego pierwszą partię posiekanych liści szpinaku, które mieszamy, aż pod wpływem ciepła skurczą się, dorzucamy kolejną partię, mieszamy i czekamy aż się skurczą - i tak dalej, aż do końca liści.
  • 7. Teraz do połączonych czosnku i szpinaku wrzucamy serek śmietankowy i mieszamy, aż połączy się w ładną całość. Teraz clue programu, dorzucamy świeże zioła lub mieszankę suszonych i doprawiamy solą i pieprzem - wszystkiego do smaku - cały czas próbujemy - co nam najbardziej smakuje, jest najlepsze.
  • 8. Odstawiamy, bierzemy mniejszy garnek - na dno oliwa, znowu troszkę czosnku należy zeszklić, wrzucamy do niego zawartość puszki z pomidorami w kawałkach, mieszamy i podgrzewamy - doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką ziół albo świeżymi, odstawiamy.
  • 9. W naczyniu do zapiekania układamy dno z płatów makaronu Lasagne, wrzucamy warstwę sosu ze szpinakiem, warstwę płatów Lasagne, warstwę sosu, warstwę Lasagne itd. aż do wykończenia mieszanki.
  • 10. Po wyczerpaniu szpinaku i sera śmietankowego, ostatnią warstwę sosu przykrywamy płatami makaronu. Wrzucamy zawartość garnka z pomidorami, zasypujemy startą mozarellą lub serem żółtym i wrzucamy do piekarnika (200 stopni, bez termoobiegu) na 15-20 minut, co chwilę monitorując czy już nie ma dosyć (ser powinien być lekko przyrumieniony).
  • 11. Wyciągamy z piekarnika, kroimy na kwadraty, na talerze wykładamy liście rukoli - łoże dla naszego kwadratu lasagne, dookoła umieszczamy kilka połówek pomidorków koktajlowych, a na górę porcji kładziemy listek świeżej bazylii.
  • Lasagne agli spinaci 12. Gotowe, można serwować - Buon Appetito! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować