1.Mięso smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. kiedy już nie będzie surowe dodajemy zioła i koncentrat (można zastapić go zmiksowanymi pomidorami z puszki). Jeśli sos będzie za gęsty mozna dodać troche wody.
2.Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Do zasmażki powoli wlewamy mleko i czekamy aż się zagotuje. Powinien mieć konsystencję budyniu.
3.W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy 1/3 sosu mięsnego. Na nim kładziemy 3 płaty lasagne (takie szerokie jest moje naczynie, ale kładziemy ich tyle aby przykryć warstwę mięsa), następnie znowu mięso, potem 1/3 beszamelu i 1/3 sera. Warstwy powtarzamy do wyczerpania składników. Górną wartwę powinien pokrywać beszamel i żółty ser.
4.Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze