Lasagne

  • wyświetlono: 346 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ulubione danie mojego męża :)

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- Płaty Lasagne: 9 sztuk
- mięso mielone wieprzowe: 0.5 kilograma
- koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
- zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie): 1 łyżka
- cebula: 1 sztuka
- masło: 0.25 sztuki
- mleko: 1.5 szklanki
- mąka: 2 łyżki
- ser żółty - starty: 30 dekagramów

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne

  • 1. Mięso smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. kiedy już nie będzie surowe dodajemy zioła i koncentrat (można zastapić go zmiksowanymi pomidorami z puszki). Jeśli sos będzie za gęsty mozna dodać troche wody.
  • 2. Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Do zasmażki powoli wlewamy mleko i czekamy aż się zagotuje. Powinien mieć konsystencję budyniu.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy 1/3 sosu mięsnego. Na nim kładziemy 3 płaty lasagne (takie szerokie jest moje naczynie, ale kładziemy ich tyle aby przykryć warstwę mięsa), następnie znowu mięso, potem 1/3 beszamelu i 1/3 sera. Warstwy powtarzamy do wyczerpania składników. Górną wartwę powinien pokrywać beszamel i żółty ser.
  • 4. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.
    SMACZNEGO!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lasagnekuchnia włoskaobiadSOS BESZAMELOWYkolacja we dwojeimprezykonkurs_karnawał

Komentarze

Podobne przepisy

lasagne

Dodane przez: kasienka1987

lasagne

mniam! moja rodzina uwielbia to...

image-1t9jr32

Dodane przez: Sliczna6

Lasagne

Jeden z moich ulubionych makaronów

Gotowa lasagne

Dodane przez: Martuska88

Lasagne

Potrawę tą uwielbia mój mężczyzna,...

image-1ihsxew

Dodane przez: Kasia_S

Lasagne

w domu nie lubimy beszamelu i dlatego...

Lasagne

Dodane przez: PolskaGotuje

Lasagne

Nie do końca klasyczne za to bardzo...

Lasagne

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

Lasagne

wersja light - bez beszamelu :)...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE