• Dla 4 osób
  • Średni

Ulubione danie mojego męża :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Płaty Lasagne: 9 sztuk
    - mięso mielone wieprzowe: 0.5 kilograma
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
    - zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie): 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 0.25 sztuki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - ser żółty - starty: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą. kiedy już nie będzie surowe dodajemy zioła i koncentrat (można zastapić go zmiksowanymi pomidorami z puszki). Jeśli sos będzie za gęsty mozna dodać troche wody.
  • 2. Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Do zasmażki powoli wlewamy mleko i czekamy aż się zagotuje. Powinien mieć konsystencję budyniu.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy 1/3 sosu mięsnego. Na nim kładziemy 3 płaty lasagne (takie szerokie jest moje naczynie, ale kładziemy ich tyle aby przykryć warstwę mięsa), następnie znowu mięso, potem 1/3 beszamelu i 1/3 sera. Warstwy powtarzamy do wyczerpania składników. Górną wartwę powinien pokrywać beszamel i żółty ser.
  • 4. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować