Kurczak w chrupiącej panierce z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Danie w sam raz na imprezę

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - sprawiony kurczak (albo 1 kg ćwiartek, podudzi albo filetów): 1 sztuka
    - maślanka (1 opakowanie 400 lub 500 ml): 2 szklanki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - gotowa marynata czosnkowa: 1 szklanka
    - płatki kukurydziane: 1 szklanka
    - ziarna sezamu: 2 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w chrupiącej panierce z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka układamy
    warstwami w misce, każdy solimy,
    pieprzymy i posypujemy
    marynatą. Zalewamy je maślanką
    i na minimum 2 godziny,
    a najlepiej na całą noc, wstawiamy
    do lodówki. Po tym czasie
    kurczaka przekładamy na
    durszlak i czekamy 5-10 minut,
    żeby nadmiar maślanki ściekł
    (ale nie spłukujemy jej, tylko
    czekamy, aż maślanka sama
    spłynie).
  • 2. . W misce lub w woreczku
    rozgniatamy płatki kukurydziane
    – najpierw około szklanki
    – i mieszamy je z sezamem
    oraz bułką tartą, potrząsając
    miską lub woreczkiem. Kurczaka
    obtaczamy w panierce.
    Jeśli płatków będzie za mało,
    dosypujemy.
  • 3. Opanierowane kawałki kurczaka
    układamy na natłuszczonej
    blasze i ok. 1 godziny
    pieczemy w piekarniku w temperaturze
    180 °C. W połowie
    pieczenia przewracamy. Podajemy
    na gorąco, z warzywami
    z patelni lub frytkami.
    Przepis przysłała
    Katarzyna Banaszek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować