Kremowe risotto z grzybami leśnymi

3 (1 ocen)

  • Dla 2 osób

Doskonałe danie na jesienne chłody. Proste i szybkie, smaczne i aromatyczne.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - ok. 300 g mieszanych grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
    - 1 duża cebula
    - 100 g suchego ryżu
    - 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    - sól
    - pieprz czarny mielony
    - odrobina płatków chili
    - szczypta czosnku w płatkach
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - 2 łyżki masła
    - gorąca woda
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Kremowe risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże grzyby oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mrożone lekko rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, a natkę drobno posiekać.
  • 2. W rondlu rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Zeszklić. Następnie dodać grzyby i lekko je obsmażyć razem z cebulą. Wsypać suchy ryż, dokładnie wymieszać i smażyć ok. 1 minuty ciągle mieszając. Następnie wlać wodę (ok. 1 szklanki), zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż ryż wchłonie wodę i stanie się sprężysty. Zamieszać od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Następnie doprawić solą, pieprzem, wsypać płatki czosnku i chili. Dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować.
  • 3. W miseczce rozrobić śmietanę z ciepłą wodą i łyżką sosu z patelni. Wlać do ryżu, zamieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Pozostawić chwilę pod przykryciem i na koniec dodać posiekaną natkę.
    Wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować