Kremowe risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mrożone lekko rozmrozić. Cebulę pokroić w kostkę, a natkę drobno posiekać.
2.W rondlu rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Zeszklić. Następnie dodać grzyby i lekko je obsmażyć razem z cebulą. Wsypać suchy ryż, dokładnie wymieszać i smażyć ok. 1 minuty ciągle mieszając. Następnie wlać wodę (ok. 1 szklanki), zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż ryż wchłonie wodę i stanie się sprężysty. Zamieszać od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Następnie doprawić solą, pieprzem, wsypać płatki czosnku i chili. Dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować.
3.W miseczce rozrobić śmietanę z ciepłą wodą i łyżką sosu z patelni. Wlać do ryżu, zamieszać, zagotować i wyłączyć ogień. Pozostawić chwilę pod przykryciem i na koniec dodać posiekaną natkę.
Wymieszać i podawać.
Komentarze