Krem szczawiowy

0 (0 ocen)

Zupa jest przepyszna. Nawet mój mąż który od dzieciństwa nie jada szczawiu zajada się nią z apetytem. Kiedy tylko pojawia się szczaw w ogródku z przyjemnością ją przygotowuje. Jest smaczna, tania i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • · 600 g szczawiu
    · pół pęczka natki pietruszki
    · 1 marchew
    · 1 pietruszka
    · 1 por
    · pół selera
    · 3-4 ziemniaki
    · 2 kostki rosołowe
    · 150g masła
    · pól szklanki słodkiej śmietany
    · sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć włoszczyznę, ziemniaki i kostki rosołowe. Zalać około 1,5 wody i gotować do momentu gdy warzywa będą półmiękkie. Dodać umyty i obrany z ogonków szczaw oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze około 10 minut. Włoszczyznę odcedzić. Zmiksować zawartość ganka blenderem na gładki, jedwabisty krem (w razie potrzemy po zmiksowaniu można zupę przelać prze sitko z małymi oczkami). Dodać masło i śmietankę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Serwować z gotowanym jajkiem i grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować