Zupa jest przepyszna. Nawet mój mąż który od dzieciństwa nie jada szczawiu zajada się nią z apetytem. Kiedy tylko pojawia się szczaw w ogródku z przyjemnością ją przygotowuje. Jest smaczna, tania i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
· 600 g szczawiu
· pół pęczka natki pietruszki
· 1 marchew
· 1 pietruszka
· 1 por
· pół selera
· 3-4 ziemniaki
· 2 kostki rosołowe
· 150g masła
· pól szklanki słodkiej śmietany
· sól, pieprz
Krem szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć włoszczyznę, ziemniaki i kostki rosołowe. Zalać około 1,5 wody i gotować do momentu gdy warzywa będą półmiękkie. Dodać umyty i obrany z ogonków szczaw oraz natkę pietruszki. Gotować jeszcze około 10 minut. Włoszczyznę odcedzić. Zmiksować zawartość ganka blenderem na gładki, jedwabisty krem (w razie potrzemy po zmiksowaniu można zupę przelać prze sitko z małymi oczkami). Dodać masło i śmietankę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Serwować z gotowanym jajkiem i grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze