Krem pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 3 min

Oto przepis na błyskawiczny krem pomidorowy. Jego smak jest niesamowicie głęboki i porywający.

  • 3 min

Składniki:

  • Składniki na około litr zupy:

    12-14 średnich pomidorów
    oliwa
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    łyżeczka cukru
    śmietana
    świeża bazylia

    *grzanka:
    bułka
    masło
    czosnek
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • 2. pomidory kroim w ćwiartki, kładziemy na brytfannce
  • 3. obficie skrapiamy pomidory oliwą, wciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy sól i pieprz - mieszamy
  • 4. wstawiamy do piekarnika na około 12-15 minut
  • 5. po wyjęciu przelewamy pomidory do garnka, dodajemy garść liści bazylii, łyżeczkę cukru i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę
  • 6. ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem
  • 7. podajemy z kleksem śmietany, można podawać z grzanką: bierzemy kawałek bułki, smarujemy masłem, posypujemy czosnkiem w proszku i startym parmezanem (można użyć świeżego czosnku) - zapiekamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować