Makaron z gorgonzolą i szpinakiem

4.5 (177 ocen)

  • 10 min

Gorgonzola jest kremowym serem i idealnie nadaje się do sosów. W połączeniu ze szpinakiem i orzechami tworzy niepowtarzalny smak.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    płaski makaron
    120 g gorgonzoli
    200 g śmietany 18%
    140 g mrożonego szpinaku
    czosnek
    oliwa
    sól, pieprz
    ewentualnie orzechy włoskie lub piniowe
    świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gotujemy wodę na makaron (z łyżeczką soli) i wrzucamy makaron (czas gotowania jest podany na opakowaniu)
  • 2. rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szpinak (najlepiej przyrządzać według instrukcji na opakowaniu - zwykle jest to około 6 minut + lekko poddusić), wciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem
  • 3. na patelni lub w garnuszku podgrzewamy przez chwilę śmietanę, następnie dodajemy gorgonzolę - mieszamy aż ser się rozpuści, doprawiamy sos pieprzem
  • 4. rozkładamy ugotowany makaron do misek, polewamy sosem, a następnie łyżką nakładamy małe porcje szpinaku
  • 5. makaron można posypać włoskimi lub piniowymi orzechami i udekorować bazylią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować