Ryż z curry i warzywami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ta potrawa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, ale wygląda bardzo efektownie. Szczególny smak nadają potrawie suszone pomidory, curry, natka pietruszki oraz ricotta łamiąca smak dania.

  • 10 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:

    około 10 plastrów bakłażana
    2/3 papryki dowolnego koloru
    5 plastrów suszonego pomidora w oleju
    natka pietruszki
    szklanka ryżu (dobrze wybrać kleisty gatunek)
    2 łyżeczki curry
    sól, pieprz
    ricotta (lub inny serek śmietankowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Ryż z curry i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę na ryż, solimy jedną łyżeczką soli, gdy woda się zagotuje wsypujemy ryż i dodajemy dwie łyżeczki curry (jeśli nie wybraliśmy kleistego gatunku ryżu, warto go chwilę przegotować)
  • 2. Kroimy bakłażana oraz paprykę w kostkę i początkowo dusimy na patelni na oleju (odlewamy ewentualny nadmiar tłuszczu, który odda bakłażan w miarę duszenia), a potem zwiększamy płomień i trochę podsmażamy. Wyłączamy gaz
  • 3. Siekamy natkę pietruszki (około garści), kroimy drobno plastry suszonego pomidora i dodajemy wszystko do warzyw; dodajemy sól i pieprz
  • 4. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, rozdzielamy na dwie miseczki, ubijamy w miseczkach i ostrożnie przewracamy na środku talerza i wysuwamy miseczki
  • 5. Na górze naszego dania kładziemy sporą łyżkę ricotty (można też użyć np. serka śmietankowego do kanapek), przystrajamy natką pietruszki

Porady

- dobrze wybrać kleisty gatunek ryżu - należy uważać, bo bakłażank bardzo szybko pochłania tłuszcz, a potem go oddaje - ricotta położona na górze dania idealnie równoważy smaki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować