Koktajl owocowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To najprostszy sposób wykonania koktajlu jaki kiedykolwiek widziałam. Do koktajlu dodaję owoce, które wyrosły mi w ogrodzie: maliny, borówki, śliwki, agrest, porzeczki, brzoskwinie, jeżyny, jabłka, gruszki. Ale nie ma problemu z dodaniem również arbuza, leśnych jagód... moja zasada brzmi: im więcej, tym lepiej, bo smaczniej i zdrowiej. Dla mnie jest to idealny sposób na ochłodzenie. Uwielbiam siedzieć w ogrodzie ze szklanką świeżego koktajlu. Robię go codziennie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr maślanki
    2 garście ulubionych owoców (u mnie: 2 jabłka, maliny, jeżyny, śliwki - to co aktualnie rośnie w ogrodzie)
    1 łyżka cukru (według uznania - jeśli owoce są słodkie, nie dodaję cukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Koktajl Koktajl owocowy

Koktajl owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koktajl owocowy 1. Wszystkie owoce wymagają dokładnego umycia i obrania (w przypadku jabłek). Następnie wszystkie owoce wrzucam do blendera (lub innego urządzenia służącego do miksowania owoców). Zalewam maślanką.
  • Koktajl owocowy 2. Ilość dodanej maślanki zależy od ilości owoców.
    Zazwyczaj daję tyle owoców, aby zajmowały połowę pojemnika, potem dolewam 1 litr maślanki (czasem 0,7 jeśli chce mieć gęstsze).
  • Koktajl owocowy 3. Tak przygotowany koktajl od razu nadaje się do picia.
    Można dodać lody albo startą czekoladę... ale dla mnie tak jest najlepiej :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować