Knedle szpinakowe

4.5 (195 ocen)

  • Dla 6 osób

Wspaniałe, wyraziste, z charakterem,cudownie zielone i pulchne,knedelki szpinakowe z bułki paryskiej,szpinaku i parmezanu.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 20 dkg wysuszonej bułki paryskiej
    45 dkg szpinaku mrożonego- brykiety
    2/3 szklanki mleka
    5 dkg startego twardego żółtego sera (dałam parmezan)
    2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    1 mała cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 całe jaja
    garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz , sól
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Bułki Knedle Dania główne Grzanki

Knedle szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalać połową mleka, dodać roztrzepane jaja, cebulkę drobno pokrojoną podsmażyc na oleju rzepakowym.
    Szpinak rozmrozić , lekko odsączyć,
    dodać do oleju z cebulką, wyrabiać ręką ciasto, z krótkimi przerwami, aby mokre składniki bułka równomiernie wchłonęła.
    Dłonie zwilżać wodą i formować okrągłe kulki dowolnej średnicy.
    Układać na tacy posmarowanej np.olejem rzepakowym.
    Wkładać na gotującą się, osoloną wodę , wyjmować łyżką cedzakową po 2 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z mięsem , polane sosem lub po prostu z roztopionym masłem.
    Na zimno smakują wybornie z czosnkowym sosem na bazie jogurtu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować