Dzisiaj na obiad miałam takie pyszne i oszczędne knedelki. Przepis dostałam od mojej cioci i od razu postanowiłam je przygotować na obiad. Są bardzo smaczne, zwłaszcza jeśli zrobi się je z własnej, domowej bułki tartej.
Knedle z bułki tartej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę tartą zalać 1/2 szkl gorącego mleka i wymieszać. Powstaną grudy ale nie przejmować się nimi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i nadal ucierając dodawać na przemian żółtko i bułkę tartą. Gdyby masa była bardzo gęsta dolać odrobinkę mleka, które zostało. Gdy masa będzie już gładka dosypywać po trochę mąkę ( 1/2 szkl maki zostawić do obtoczenia knedli) aż wyrobimy gładkie i elastyczne ciasto , które da się łatwo formować.
2.Śliwki umyć, wypestkować i jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić na 10 krążków. Z każdego formować cienki placuszek, nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Knedelki obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Knedle gotować ok 3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię.
3.Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.
Komentarze