Knedle z bułki tartej

4.5 (142 ocen)

Dzisiaj na obiad miałam takie pyszne i oszczędne knedelki. Przepis dostałam od mojej cioci i od razu postanowiłam je przygotować na obiad. Są bardzo smaczne, zwłaszcza jeśli zrobi się je z własnej, domowej bułki tartej.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok 1,5 szkl mąki
    2 łyżki masła
    3 żółtka
    2/3 szkl mleka
    szkl bułki tartej

    10 małych śliwek
    cukier
    cynamon
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Knedle z bułki tartej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą zalać 1/2 szkl gorącego mleka i wymieszać. Powstaną grudy ale nie przejmować się nimi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości i nadal ucierając dodawać na przemian żółtko i bułkę tartą. Gdyby masa była bardzo gęsta dolać odrobinkę mleka, które zostało. Gdy masa będzie już gładka dosypywać po trochę mąkę ( 1/2 szkl maki zostawić do obtoczenia knedli) aż wyrobimy gładkie i elastyczne ciasto , które da się łatwo formować.
  • 2. Śliwki umyć, wypestkować i jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić na 10 krążków. Z każdego formować cienki placuszek, nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Knedelki obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Knedle gotować ok 3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • 3. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

To może cię zainteresować