Kluski szlachcice

4.48 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Realizuję w kuchni różne pomysły. Pomagają mi syn Oskar i córka Brygidka. Przepis na szlachcicemam od babci Madzi.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
    75 dag mąki
    2 jajka
    150 ml letniej wody
    sól, pieprz
    kilka plastrów wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski szlachcice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy jak na placki. Osączamy i przekładamy na patelnię (bez tłuszczu), solimy i pieprzymy. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa się usmaży.
  • 2. Z mąki, jajek i wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na pasy szer. 25 cm i grub. 2 mm.
  • 3. Rozsmarowujemy ziemniaki, ciasno zwijamy. Kroimy w plastry szer. 1,5 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Polewamy podsmażonym wędzonym boczkiem lub podajemy do mięs i sosów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Szlachcice

4.41 (186 ocen)

kluski ruskie

To może cię zainteresować