STALOWE "żelazne" KLUSKI

4.38 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Stalowe "żelazne" kluski zwane też szarymi kluskami to mój smak dzieciństwa przypominający mi babcię. To proste i bardzo tanie danie które dawniej bardzo często królowało w domach w latach PRL'u. Można je zajadać z sosem grzybowym lub pieczarkowym ale równie wyśmienicie smakują okraszone skwarkami z boczku lub ze zrumienioną cebulką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 średnie jajka
    sól, pieprz
    1 średnia cebulka

    prażona cebulka do posypania
Wystaw ocenę:

4.38 (188 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Stalowe "żelazne" kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy do startych ziemniaków dodajemy, mąki, jajka, sól, pieprz oraz bardzo drobniutko posiekaną cebulę. Całość dokładnie mieszamy - powinna powstać gęsta masa. Na ogniu stawiamy garnek z osoloną wodą. Gdy woda zacznie wrzeć to maczamy czystą łyżkę we wrzątku i nabieramy ( nie za dużo ) masę ziemniaczaną i umieszczamy ją we wrzątku. Kluski gotujemy 5 min po wypłynięciu nad wodę. Potem nakładamy łyżką cedzakową i omaszczamy czym lubimy. Ja posypałam prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować