Szlachcice

5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Teraz gotuję tylko w domu. Kiedyś zajmowałam się zawodowo prowadzeniem kuchni dla 25 księży.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Farsz:
    1 kg ziemniaków
    2 posiekane cebule
    30 dag chudego boczku
    1-2 jajka
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Ciasto:
    1 kg mąki
    4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szlachcice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy. Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Wytapiamy. Dodajemy olej i cebulę, podsmażamy. 1/3 odkładamy, a resztę mieszamy z ziemniakami i podsmażamy. Studzimy.
  • 2. Z mąki, jajek i 10 łyżek wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na cienki
    placek i smarujemy farszem. Zwijamy w rulon i kroimy w 3-cm plastry. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 7 minut od wypłynięcia. Okraszamy
    pozostałym boczkiem i cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować