1.Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz ząbki czosnku dokładnie obieramy, myjemy i tarkujemy na najmniejszych oczkach (wersja dla liczących czas: przeciskamy przez sokowirówkę).
Na suchej patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek, kiełbaskę oraz kabanosy a pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulkę.
Dodajemy do masy ziemniaczanej i odstawiamy na 10 - 20 minut.
W tym czasie do garnuszka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową i suszone grzybki.
Do masy dodajemy jajka, odrobinę mąki oraz proszek do pieczenia. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, dzięki któremu potrawa będzie mniejszym szokiem dla żołądka, dodajemy cząber, sporą ilość pieprzu oraz vegety.
Przekładamy do foremki do babki (w moim wypadku do prodiża) i pieczemy około godziny, dwóch. Można od czasu do czasu zajrzeć do środka i przekłuć wykałaczką, by sprawdzić czy ciasto już jest gotowe.
Ugotowane, suszone grzyby blenderujemy, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, śmietanę i doprawiamy.
Kroimy na gorąco, podajemy polane sosem i ozdobione zieleniną. ;)
** W wersji wegetariańskiej możemy dodać więcej cebulki i np. por lub startą cukinię. ;) zamiast sosu grzybowego - można zrobić dowolnie inny lub dodać tylko kleks ze śmietany. ;)
Komentarze