Kartoflaczek

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Taką babkę ziemniaczaną pamiętam z rodzinnego domu na wsi, pieczoną w żeliwnym piecu, na prawdziwnych ziemniakach z pola i własnym mięsku, jajkach.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KARTOFLACZEK:
    - ziemniaki surowe: 10 sztuk
    - cebula czosnkowa: 1 sztuka
    - czosnek: 6 ząbków
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - vegeta, pieprz,m majeranek, cząber: 1 szczypta
    - biała kiełbasa: 4 sztuki
    - boczek: 300 gramów
    - czerwona cebula: 2 sztuki
    SOS GRZYBOWY:
    - suszone grzyby: 100 gramów
    - woda: 2 szklanki
    - pieczarki: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana 18% (duża): 1 sztuka
    - Dużo pieprzu, vegeta, czosnek granulowany: 1 szczypta
    - kostka rosołowa drobiowa: 1 sztuka
    - natka pietruszki do dekoracji: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartoflaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę oraz ząbki czosnku dokładnie obieramy, myjemy i tarkujemy na najmniejszych oczkach (wersja dla liczących czas: przeciskamy przez sokowirówkę).

    Na suchej patelni podsmażamy pokrojony drobno boczek, kiełbaskę oraz kabanosy a pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulkę.

    Dodajemy do masy ziemniaczanej i odstawiamy na 10 - 20 minut.

    W tym czasie do garnuszka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową i suszone grzybki.

    Do masy dodajemy jajka, odrobinę mąki oraz proszek do pieczenia. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, dzięki któremu potrawa będzie mniejszym szokiem dla żołądka, dodajemy cząber, sporą ilość pieprzu oraz vegety.

    Przekładamy do foremki do babki (w moim wypadku do prodiża) i pieczemy około godziny, dwóch. Można od czasu do czasu zajrzeć do środka i przekłuć wykałaczką, by sprawdzić czy ciasto już jest gotowe.

    Ugotowane, suszone grzyby blenderujemy, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, śmietanę i doprawiamy.

    Kroimy na gorąco, podajemy polane sosem i ozdobione zieleniną. ;)

    ** W wersji wegetariańskiej możemy dodać więcej cebulki i np. por lub startą cukinię. ;) zamiast sosu grzybowego - można zrobić dowolnie inny lub dodać tylko kleks ze śmietany. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować